Het coronavirus is vrijwel overal het gesprek van de dag. Dit is ook niet vreemd aangezien het virus wereldwijd om zich heen grijpt én de maatregelen die zijn getroffen. De gevolgen zijn dan ook overal merkbaar. Mensen zijn aan het hamsteren geslagen, consulten die niet fysiek niet meer door kunnen gaan, events die afgelast worden, etc. Aan de hand van deze column willen we jou richtlijnen geven hoe je je zelf tegen het virus kan beschermen. Dit wil niet zeggen dat wanneer je je strikt aan deze richtlijnen houdt je het virus niet kunt krijgen.
Deze richtlijnen zijn nog specifieker en gerichter ter ondersteuning van je weerstand in tijden van het coronavirus én is een aanvulling op het bericht 5 tips voor een goede weerstand.
Wat is het coronavirus?
Corona betekent ‘kroon’, wat wil zeggen dat deze virussen kroonvormig lijken als je ze onder een microscoop bekijkt. Er bestaat niet één coronavirus. Het is een groep virussen, waar SARS en MERS ook onder vallen. COVID-19 is de infectieziekte die het veroorzaakt, maar de officiële naam van het virus is SARS-CoV-2. Dit staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome, acuut ernstig ademhalingssyndroom, Coronavirus 2. Er zijn in totaal zeven coronavirussen die bij mensen ziekten kunnen veroorzaken.
Er wordt steeds meer duidelijk dat er twee typen van het virus rondgaan. Het gaat dan om een agressieve variant, ongeveer 70% van de infecties gaat om deze vorm, én een milde variant. Dit is ongeveer 30% en lijkt op een korte verkoudheid.
Wat is er nu aan de hand?
Een normale griep die in deze tijd van het jaar speelt is van het virustype Influenza. De meeste mensen hebben hier al enige weerstand tegen opgebouwd. Het sterftecijfer ligt bij dit virus daarom een stuk lager dan bij COVID-19. Het coronavirus is vooral dodelijk voor ouderen. Om het sterftecijfer te verlagen is het belangrijk dat ongeveer 50-60% van de bevolking groepsimmuniteit moet krijgen. Premier Rutte vertelde in zijn toespraak dat een groot deel van de bevolking de komende tijd besmet zal raken met het virus, maar dat er op die manier immuniteit wordt opgebouwd. Dit is belangrijk om het virus in te dammen. Wie het virus heeft gehad is daarna meestal immuun. Des te groter de groep die immuun is, des te kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Door middel van groepsimmuniteit bouw je een soort beschermende muur om je heen. Om deze 50-60% te bereiken is het nodig dat mensen ziek worden. Het virus moet als het ware rondgaan onder de mensen die er eigenlijk weinig last van hebben. De kwetsbare groepen moeten tegelijkertijd zo goed mogelijk worden afgeschermd. Als de groep mensen die het virus gehad hebben groot genoeg is, zal het de kwetsbaren beschermen tegen het virus.
De incubatietijd voor het virus is vrij lang. Hierdoor kun je makkelijk anderen besmetten. De incubatietijd van een ziekte is de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste klinische symptomen van de ziekte. De incubatietijd van het coronavirus varieert van 2-14 dagen, maar in de meeste gevallen worden mensen na vier dagen ziek. Uit resultaten blijkt dat het virus met name een voorkeur hebben voor mannen.
Wat is virale lading?
In de media en in wetenschappelijke studies wordt veel gebruik gemaakt van de term virale lading. Onder virale lading wordt de hoeveelheid van het virus dat in de lichaamsvloeistoffen circuleert verstaan. In het geval van COVID-19 piekt dit rond de 5-6 dagen. Bij een hoge virale lading is de kans op het besmetten van anderen het hoogst. In sommige gevallen hebben mensen een hoge virale lading, zonder dat zij klachten hebben. Hierdoor kunnen deze mensen zonder dat zij het door hebben veel mensen besmetten. Momenteel wordt er vanuit gegaan dat iemand die geïnfecteerd is, tenminste 2 andere personen besmet.
Wat kun je zelf doen?
Het beste kun je zo veel mogelijk groente en fruit eten. Het liefst zo gevarieerd mogelijk. In Fase 1 van het PowerSlim programma is fruit niet toegestaan. Dit wordt echter opgevangen door de dubbele portie groente die men dagelijks eet (’s middags en ’s avonds). We zijn in de literatuur gedoken om te onderzoeken of we kunnen ondersteunen met supplementen. Er is momenteel echter nog vrij weinig bekend, aangezien het coronavirus vrij nieuw is. Er zijn dan ook geen wetenschappelijke studies waaruit blijkt welke supplementen je het beste in kunt zetten. Op basis van de studies die er wel zijn én onze ervaring zijn er een aantal supplementen die je kunt inzetten ter ondersteuning van je immuunsysteem:
- Multivitaminen/-mineralensupplement van hoge kwaliteit
- Zink zuigtabletten
Zink kan de ernst van virale infecties in de keel tegengaan. Het gaat hierbij dan om zink zuigtabletten. Supplementen die je door moet slikken zijn niet altijd effectief. Houd de dosering op de verpakking aan. Het heeft namelijk geen zin om boven deze dosis te gaan zitten.
- Vitamine D
Vitamine D maken we aan uit zonlicht. In de maanden september tot en met maart schijnt de zon minder vaak en frequent. Bovendien zitten de meeste mensen binnen. Hierdoor maken we weinig vitamine D aan. Vitamine D kan bijdragen om infecties in de bovenste luchtwegen tegen te gaan. In de zomer zijn virussen verspreiden virussen zich minder makkelijk. Dit komt omdat UV-stralen in zonlicht dodelijk kunnen zijn voor virussen. Ga lekker naar buiten voor een wandeling, niet alleen goed voor de beweging maar ook voor je vitamine D gehalte.
- Vitamine C
Vitamine C kan de duur van verkoudheid verkorten. Om het immuunsysteem nog verder te versterken ten tijden van virale infecties kan vitamine C ondersteuning bieden. Vitamine C vind je voornamelijk in groente en fruit. Fruit is tijdens fase 1 van het PowerSlim programma niet toegestaan. Om toch vitamine C binnen te krijgen, kun je naast het eten van groente ook een vitamine C supplement innemen. Laat bruistabletten achterwege in verband met de suikers die hieraan zijn toegevoegd.
- Berberine
Berberine kun je innemen bij virale en bacteriële infecties. Berberine is een geelwortel, net als bijvoorbeeld kurkuma. Preklinische studies hebben aangetoond dat berberine een antivirale activiteit heeft en effectief is tegen het binnendringen van veel virussen. Berberine kan ter preventie van een virusinfectie of bij een bestaande virusinfectie worden gebruikt. Berberine heeft een antimicrobiële activiteit (met name in het maagdarmkanaal) tegen pathogene bacteriën, virussen, schimmels en parasieten, terwijl het veilig is voor lichaamscellen en gunstige darmbacteriën.
- Spirulina
Spirulina is een van ’s werelds rijkste superfoods. Het kan ingezet worden ter ondersteuning van de weerstand bij infecties.
- Probioticum
Ons microbioom (alle micro-organismen die in ons lichaam leven) is een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem. Veel van deze micro-organismen bevinden zich in onze darmen. Het kan daarom bij darmklachten van belang zijn om een probioticum in te zetten, om zo de gezondheid van je darmen te versterken. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de darmen goed te ondersteunen met de supplementen colondetox I, colonrepair II en colonfix III (deze zijn verkrijgbaar bij PowerSlim coaches met een gecertificeerde opleiding tot suppletie-adviseur).
Naast bovengenoemde adviezen zijn gezonde voeding, voldoende nachtrust én stressreductie van essentieel belang.
Hoe meer supplementen hoe beter?
Op het internet verschijnen meerdere artikelen met extreme hoeveelheden supplementen die je tot je moet nemen in de strijd tegen het coronavirus. Meer supplementen wil niet altijd zeggen beter. Een goede basissuppletie en enkele aanvullingen zoals extra vitamine C, vitamine D3 en zink kan het immuunsysteem al versterken. Naargelang de persoonlijke situatie kunnen er meer mogelijkheden ingezet worden ter ondersteuning van het immuunsysteem.
Doe ongezonde voeding in de ban
Geraffineerde voedingsmiddelen kunnen het immuunsysteem verzwakken, waardoor we juist kwetsbaar worden voor infecties. Pieken in onze bloedsuikerspiegel, door het eten van suikers, kunnen het immuunsysteem verzwakken. Kies voor voldoende groenten (rijk aan vitamine C) én voor veel vis (met name vette vis). Dieren uit de zee bevatten zink én omega 3 vetzuren.
Praktische tips
Was je handen goed en regelmatig met zeep om verspreiding tegen te gaan. Raak je mond, neus en ogen zo min mogelijk aan. Schudt zo min mogelijk elkaars handen en probeer minimaal 1,5 meter afstand te houden van anderen. Slaap voldoende om je immuunsysteem op peil te houden.