Koningsdag in stijl vieren? Dat lukt zeker met deze recepten. Snel naar de winkel!
*De gevulde eieren zijn geschikt bij alle diëten die je bij ons kunt volgen. De geroosterde pompoen is ook geschikt bij een koolhydraatarm dieet mits je de zoete aardappel weglaat. De wortelsalade is bij het PowerSlim dieet geschikt vanaf fase 2a.
- 2 personen
- 30+ minuten
- hoofdgerecht
Ingrediënten
- 750 gram pompoen
- 500 gram zoete aardappelen
- 2 eetlepels olijfolie
- handje spinazie, veldsla of rucola
- 1 sinaasappel
- 50 gram walnoten of hazelnoten
- 1 eetlepel geraspte oude 30+ kaas
- peper
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de pompoen in dunne schijven van 1 cm en schil ze. Verwijder de draden en pitten.
- Was de zoete aardappelen. Halveer ze in de lengte en snijd de helften in plakken van 1 cm.
- Meng de pompoen met de plakken aardappel en 1 eetlepel olijfolie en verdeel dit over een bakplaat.
- Rooster de pompoen en aardappel in de hete oven in ± 20 minuten gaar en goudgeel. Schep een keer om.
- Was de spinazie en laat uitlekken. Houd wat achter voor garnering.
- Was de sinaasappel en rasp wat van de schil. Pers 1 helft uit en snijd de andere helft in 4 parten.
- Hak de noten met de spinazie, de geraspte kaas, 2 eetlepels sinaasappelsap, 1 theelepel geraspte sinaasappelschil, de rest van de olijfolie en wat peper met een staafmixer of in de keukenmachine tot een gladde pesto.
- Verdeel de achtergehouden spinazie over 2 borden en schep de pompoen en aardappel erop. Verdeel de notenpesto erover en leg de partjes sinaasappel erbij.
- 2 personen
- 15-30 minuten
- hoofdgerecht of bijgerecht
Ingrediënten
- 400 gram winterwortelen
- 1 sinaasappel
- ± 1 eetlepel citroensap
- 10 sprieten bieslook
- 8 takjes peterselie
- 8 takjes koriander
- 150 gram volkoren couscous
- 4 eieren
- 50 ml halfvolle melk
- peper
- 1 eetlepel vloeibare margarine
- 1 eetlepel olie
Bereiding
- Schrap de wortels en rasp ze fijn.
- Boen de sinaasappel schoon en rasp wat van de schil.
- Schil de sinaasappel en snijd hem in kleine stukjes. Vang het sap op.
- Meng de sinaasappelstukjes, geraspte schil, het sinaasappelsap en wat citroensap door de geraspte wortel.
- Was de kruiden en knip ze klein. Meng een deel van de bieslook door de wortelsalade en zet even apart.
- Breng 200 ml water aan de kook.
- Strooi de couscous in een kom, schenk het kokende water erbij, roer los met een vork. Laat de couscous afgedekt 10 minuten wellen.
- Klop de eieren met de melk, wat van de kruiden en wat peper los.
- Bak er in de margarine een omelet van.
- Meng de rest van de kruiden en de olie door de couscous.
- Rol de omelet op en snijd hem in rolletjes. Geef de omeletrolletjes en de couscous bij de wortelsalade.
- 2 personen
- 0-15 minuten
- voorgerecht of tussendoortje
Ingrediënten
- 2 eieren
- 2 eetlepels pikante hummus of andere hummus met een oranje kleur
- ¼ theelepel kerrie
- ¼ theelepel (gerookt) paprikapoeder
Materialen
Spuitzak met spuitmondje (met kartels)
Bereiding
- Kook de eieren in 10 minuten hard en laat ze goed schrikken onder koud water.
- Pel de eieren en snijd ze over de lengte doormidden.
- Schep met een theelepeltje het eigeel uit het ei en doe het in een bakje.
- Prak het eigeel helemaal fijn en voeg de hummus en kerrie toe.
- Meng goed en vul er een spuitzak mee. Heb je geen spuitzak dan kun je twee lepeltjes gebruiken om een mooi bolletje te vormen voor in het eiwit.
- Spuit het eigeel tot een toefje in elk eiwit en bestrooi met een beetje (gerookt) paprikapoeder.
Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/geroosterde-pompoen-met-zoete-aardappel-en-notenpesto.aspx
https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/wortelsalade-met-sinaasappel.aspx
https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/oranje-gevulde-eieren.aspx