Wat weten we nu eigenlijk van asperges? Dat de witte variant het witte goud genoemd worden wist je misschien al en ook dat de Nederlandse asperge beperkt verkrijgbaar is? Maar wist je ook dat ze boordevol vitamines en mineralen zitten?
Asperges gezond
Asperge is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges, groene asperges . De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges.
Asperges worden al heel lang geroemd vanwege de gezondheidsvoordelen die de groente zou bieden. Vooral vanwege de ontstekingsremmende stoffen en de vitamines C, A en E.
Groene of witte asperges
Een witte asperge is dezelfde soort als de groene. Het verschil: witte asperges zijn niet blootgesteld aan zonlicht, zodat ze bleek blijven. Groene groeien wel boven de grond. De witte exemplaren worden vooral gegeten in de Benelux, Duitsland en sommige delen van Italië en Frankrijk.
Groene asperges
De rest van de wereld houdt vooral van groene. Bij asperges geldt overigens niet de regel ‘hoe langer hoe lekkerder’. De dikte telt wél mee: wie dikke asperges koopt in de winkel, hoeft minder te schillen. De dikte heeft nauwelijks invloed op de smaak.
De 10 gezondheidsvoordelen van een asperge
Hieronder volgt een opsomming van 10 voordelen die zowel witte als de groene hebben. Wat vooral opvalt: in asperges zitten veel vitamines. Dat logischerwijs weer erg goed is voor je gezondheid!
1. Vitamine K
Asperges bevatten veel vitamine K. Vitamine K wordt ook wel fylochinon genoemd en is nodig voor een goede bloedstolling. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat deze vitamine een rol speelt bij de aanmaak van botten. Maar een definitief bewijs is daar nog niet voor.
Alle kinderen krijgen vlak na de geboorte extra vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram vitamine K-druppels nodig. In flesvoeding zit al voldoende vitamine K. Het is nog onbekend of extra vitamine K het risico op osteoporose kan verminderen. Ook daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Vitamine K zit overigens ook in groenten (vooral groene bladgroente), fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen. Bij het koken gaat er niet veel vitamine K verloren.
2. Vitamine C.
In asperges zit vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd. Vitamine C is de bekendste vitamine. Het heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Om vitamine C zoveel mogelijk te behouden, is het belangrijk om groente in weinig water te koken, en niet langer dan nodig is. Bij een tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan. Een teveel aan vitamine C kan leiden tot darmklachten of diarree.
3. Vitamine B1
Vitamine B1 of thiamine is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, de werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Vitamine B1 komt veel voor in brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten en dus ook in asperges. Vitamine B1 kan niet zelf door je lichaam worden aangemaakt. Je moet dus vitamine B1 binnenkrijgen via voedsel. Bij een tekort aan vitamine B1 kunnen psychische afwijkingen ontstaan. Klachten kunen zijn: gevoelloosheid of vreemde gevoelswaarnemingen in je armen en benen, verminderde reflexen, spierzwakte of psychische stoornissen als depressiviteit, concentratieproblemen en geheugenstoornissen.
Een ernstig vitamine B1-tekort kan uiteindelijk het syndroom van Wernicke of het syndroom van Korsakov tot gevolg hebben. Veel mensen met alcoholproblemen hebben dan ook last van b1 tekort.
6. Mineralen
Eén portie asperges bevat kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, fluor en een beetje koper. Behoorlijk wat mineralen dus, stoffen die belangrijk zijn voor jouw lichaam. Afhankelijk van het grondsoort waarin de asperges worden verbouwd kan het ook zo zijn dat de groenten selenium bevatten. De groente past goed thuis in een zoutarm dieet omdat de asperge geen extra zout nodig heeft.
7. Goed voor de nieren
Asperges zijn vocht afdrijvend en daardoor goed voor je nieren. Je nieren maken vloeistof van de stoffen die het lichaam niet nodig heeft, oftewel: urine. Bijna de helft van alle mensen ruikt na het eten van asperges een vreemd geurtje aan de urine. Dat komt door dat zwavelhoudende sporen in de asperge worden omgezet in vluchtige, zwavelhoudende verbindingen. Bij de andere helft van de bevolking treedt de chemische reactie eveneens op, maar deze mensen missen het reukvermogen om de specifieke geur te detecteren.
8. Je wordt er niet dik van
Asperges bevatten nauwelijks calorieën, zo’n 19 kcal per 100 gram. Even ter vergelijking: je moet bijna een kilo asperges eten om evenveel calorieën binnen te krijgen als een chocoladereep van 75 gram. Overigens moet je dan wel even op de bereiding letten. Eet je de asperges met een sausje van asperges zoals de Saus voor Asperges van Maggi dan kom je hoger uit. In 1 sauslepel van deze saus zitten 42 calorieën. Eet je witte asperges met boerenachterham een gekookt ei en peterselie dan zit je met 1 portie op 551 calorieën. Witte asperges met achterham, een gekookt ei en peterselie beval per portie (400 gram) 616 kcal.
9. Asperges voorkomen kanker
Het is niet bewezen dat asperges, zowel groene als witte, het ontstaan van kanker kunnen tegengaan. In asperges zitten een aantal stoffen waaraan een preventieve werking tegen kanker wordt toegeschreven. Dit zijn onder andere glutathion en saponinen. De werking van deze stoffen om kanker te voorkomen is niet bewezen. ,,Een ruim gebruik van groente kan wél bijdragen aan het verlagen van het risico op kanker. Variatie is daarbij belangrijk en om die reden is het prima om af en toe asperges op het menu te zetten”, meldt de site Voeding & Kanker info.
10. Asperges verlichten je kater
Heb je gister net iets meer wijn gedronken dan je zou willen, dan doe je er verstandig aan een ontbijtje te maken met asperges. Een onderzoek gepubliceerd in the Journal of Food Science ontdekte dat de mineralen en aminozuren in asperges je kater kunnen verlichten. Daarnaast beschermen ze je levercellen tegen de gifstoffen uit alcohol.
Voor het recept van de Aspergetagliatelle met verse zalm en ei, zie onze receptenpagina https://www.newdietcare.nl/recepten/aspergetagliatelle-met-verse-zalm-en-ei/
Bron: Viadomo