Tips voor beginners
Begin jij het nieuwe schooljaar met een gezonde levensstijl? In het begin zal dit even wennen zijn. Nieuwe gewoontes aanleren is namelijk niet makkelijk. Wij geven je een aantal tips zodat jij een goede start kan maken met jouw verantwoorde, nieuwe levensstijl!
Let op je vochtinname
Op hoeveel glazen water zit jij per dag? Tel eens hoeveel glazen water jij dagelijks drinkt. Een groot glas water bevat ongeveer 250 ml. Kom jij dagelijks uit op 1,5 tot 2 liter?
Plannen
Plan je eetmomenten in voor de volgende dag, zo kom je nooit zonder tussendoortje te zitten en heb je ook niet de behoefte om naar iets ongezonds te grijpen. Naast een dagplanning helpt het velen om in het weekend een weekmenu samen te stellen. Welke avonden heb je weinig tijd? En wanneer heb je een lunch voor onderweg nodig? Door een weekmenu samen te stellen kom je niet voor verrassingen te staan en kun je ervoor zorgen dat je alle boodschappen voor de aankomende week in huis hebt.
Zoek uit wat je lekker vindt
In het begin is een ander eetpatroon misschien lastig en even zoeken, maar al snel leer je steeds meer. Wat zijn jouw favoriete producten? Wat zijn gemakkelijke tussendoortjes voor onderweg? Je wordt er steeds handiger in en je weet straks precies wat je gemakkelijk mee kunt nemen naar je werk of een dagje uit.
Extra groente
Leer jezelf aan om meer groentes te eten. Niet alleen bij de avondmaaltijd maar ook tijdens de lunch en zelfs het ontbijt kun je groente toevoegen aan je maaltijd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een roerei met spinazie en champignons om de dag mee te beginnen? Of een lekker volkoren (of koolhydraatarm) broodje waar je extra rucola en rode biet aan toevoegt.
Schrijf je doelen op
Waarom wil je werken aan een gezonde levensstijl? Wil je je bijvoorbeeld energieker voelen of graag weer in dat ene jurkje passen? Door je doel goed voor ogen te houden blijf je gemotiveerd. Plak bijvoorbeeld een post-it op je spiegel met jouw doel of hang dat jurkje op in de kamer zodat jij iedere dag herinnerd wordt aan het feit waarvoor je dit allemaal doet.
Glas water
Neem een halfuur voor een maaltijd een glas water. Dit zorgt ervoor dat je maag meer gevuld is waardoor je ook sneller verzadigd bent. Sowieso een goede tip, heb je het idee dat je trek hebt? Neem eerst eens een glas water of kop thee. Ook water vult goed en misschien had je stiekem gewoon dorst in plaats van honger. Je hersenen vinden het namelijk nogal eens lastig om dorst en honger van elkaar te onderscheiden.
Kook dubbele porties
Kook een extra portie voor de dagen dat je laat thuis bent of geen tijd hebt om te koken. Want zijn het niet stiekem vaak de momenten dat je laat thuis bent en geen zin meer hebt om iets te koken dat je grijpt naar wat gemakkelijks en ongezonds? Doordat je hier op voorbereid bent hoef je niet meer na te denken over wat je gaat eten en ben je verzekerd van een gezonde maaltijd.
Meer bewegen
Naast het feit dat beweging voor het verbranden van meer calorieën zorgt voel je je er ook een stuk beter door. Dit komt doordat de hersenen een geluksstofje aanmaken. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Neem ’s avonds na het eten of in het weekend een lekker frisse neus door een half uurtje te gaan wandelen. Wij adviseren om minstens 3 tot 4 keer in de week zo’n 30 minuten te bewegen.
Maat houden
Schep één keer op. Laat de pannen in de keuken staan, dit voorkomt dat je onnodig nog een keer extra opschept. Ga bij jezelf na of je nog wel echt honger hebt. Vaak scheppen we wat extra op omdat er nog over is en merk je pas later dat je eigenlijk al vol zit.
Zoek andere gewoontes
Ben je gewend om ’s avonds op de bank te kruipen met een zak chips? Of zet je bij ieder kopje koffie de koekjestrommel op tafel? Ga eens na hoe je op dit soort momenten kunt genieten van iets anders dan eten. Zo kun je bijvoorbeeld jezelf verwennen met een nieuw tijdschrift voor ’s avonds op de bank, bel je je vriendin tijdens je koffiemomentje of geniet extra van de personen en gesprekken om je heen. Maar met de 6 eetmomenten op een dag is de kans groot dat er ook op deze momenten ruimte is voor een tussendoortje. Zo kun je bijvoorbeeld voor je vrije weekendavond kiezen voor een PS. food & lifestyle product en toch extra genieten van een avondje op de bank.
Vertel het tegen anderen
Gestart met een nieuwe levensstijl? Deel dit met je omgeving. Doordat je familie, vrienden en collega’s hiervan op de hoogte te stellen, kunnen ze hier ook rekening mee houden. Vaak zijn de meeste mensen ook bereid om dat te doen en zullen ze voor jou dan wat anders lekkers, koolhydraatarms op tafel zetten en je stimuleren en motiveren bij je nieuwe levensstijl. Daarnaast vormt het ook een stok achter de deur. Je wil immers niet tegen iedereen zeggen dat je er weer mee gestopt bent.