Is jouw ontbijt of lunch vaak hetzelfde? En kies je uit gemak vaak voor dezelfde belegsoorten? Dat is helemaal niet nodig, er is zoveel lekkers mogelijk dat ook nog eens verantwoord is. Door te variëren houd jij je gezonde eetpatroon juist leuk en lekker en kijk je weer uit naar je volgende maaltijd. Wij zetten 10 gezonde en koolhydraatarme opties voor broodbeleg op een rijtje, plus lekkere variaties.
Alle opties zijn toegestaan vanaf fase 1 van het PS. food & lifestyle programma.
1. Cottage cheese
Een lekker fris beleg: cottage cheese. Met maar weinig koolhydraten en veel eiwitten. Combineer bijvoorbeeld met rauwkost, zoals komkommer, radijsjes, avocado of tomaatjes en breng op smaak met een beetje peper en zout
2. Rosbief
Rosbief behoort tot de magere vleeswaren en bevat maar weinig calorieën, geen koolhydraten en veel eiwitten. Lekker met een gekookt eitje, rucola en truffelmayonaise!
Andere soorten rundvlees, zoals ossenworst of runderrookvlees zijn ook koolhydraatarm en toegestaan vanaf de eerste fase van het PS. food & lifestyle programma.
Tip: Probeer eens dit heerlijke recept voor courgettesoep met een broodje rosbief-tonnato!
3. Verse geitenkaas
Alsof je in een gezellig lunchtentje zit: een lekker broodje met verse geitenkaas, gegrilde courgette en balsamicoazijn. Smullen maar!
Geen liefhebber van geitenkaas? Ook smeerkaas is koolhydraatarm, kies dan wel voor een 20+ variant. Makkelijk voor een vlugge maaltijd, en lekker met wat plakjes komkommer of tomaat. Smeerkaas is ook een uitstekende vervanger voor gewone kaas, wanneer je zin hebt in een gegrild broodje of tosti. Bijvoorbeeld een gegrild Mediterraan broodje van PS. food & lifestyle met rauwe ham, smeerkaas en tomaat.
4. Ei
Gekookt of gebakken, altijd lekker! Je krijg meteen wat extra eiwitten binnen, waardoor je langer vol zit. Lekker bijvoorbeeld met avocado of maak er zelfgemaakte eiersalade van. Ben je gek op truffel? Probeer dan zeker eens dit recept voor truffel eiersalade.
Of wat dacht je van scrambled eggs met bijvoorbeeld gebakken champignons en tomaat?
PS. crackers sunflower and pumpkin seed, met truffel eiersalade
5. Kipfilet
Lekker en makkelijk en ook nog eens op talloze manieren te combineren. Onze favoriete combinaties zijn, kipfilet met: avocado, een (half) gekookt eitje, roomkaas of komkommer.
Naast kipfilet kun je natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld kalkoenfilet of ham. Ook lekker met een beetje verse pesto, vanaf fase 2b.
Sesam-lijnzaadbrood met roomkaas, kipfilet, avocado en tomaat
6. Roomkaas light
Zoveel combinaties mogelijk. Heerlijk met gerookte zalm en komkommer, of gewoonweg een beetje komkommer of avocado, peper, zout en eventueel chiliflakes. Ook lekker met een plakje ham.
7. PS. food & lifestyle chocolade hazelnootpasta
Ga jij liever voor zoet? PS. food & lifestyle heeft ook twee lekkere spreads in het assortiment, die zijn toegestaan vanaf fase 1. De chocolade hazelnootpasta is verreweg favoriet! Meer een liefhebber van jam? De aardbeienjam bevat slechts 0,8g koolhydraten per portie.
Tip: roomkaas en jam zijn een heerlijke combinatie!
8. Tonijn
Een lekkere tonijnsalade maak je gemakkelijk zelf! Zonder allerlei onnodige toevoegingen. Of probeer eens een zelfgemaakte zalmsalade, van zalm uit blik, mayonaise, een beetje tomatenpuree, rode ui, citroensap, verse dille en paprikapoeder.
9. Groente in de hoofdrol
Beleg je brood eens met groenten, zoals deze tomatensalsa, komkommer-kipsalade of gegrilde groenten zoals paprika en courgette. In het PS. food & lifestyle-kookboek vind je ook een heerlijk recept met het Mediterraan broodje en romige truffelchampignons (blz. 35).
10. Carpaccio
Waarom zou je jezelf niet af en toe verwennen met iets lekkers? Wat dacht je bijvoorbeeld van een broodje carpaccio met rucola en (zelfgemaakte) truffelmayonaise.