Hoe behoud ik mijn motivatie? Een struggle voor veel! Hieronder 6 tips om je te helpen en motivatie te houden!
6 tips: Hoe behoud ik mijn motivatie?
In januari zijn veel mensen heel enthousiast het jaar gestart door goede voornemens en doelen voor zichzelf op te stellen. De eerste weken heb je nog veel motivatie en goede moed om je hieraan te houden, maar in veel gevallen merk je al snel dat deze motivatie afzakt of zelfs verdwijnt. Dit is menselijk, zelfs de meest gemotiveerde mensen hebben wel eens lastige momenten.
De belangrijke vraag is hier, hoe kun je ervoor zorgen dat je je motivatie kunt behouden? Want wat extra motivatie kan natuurlijk nooit kwaad. Daarom heb ik hieronder zeven handige tips voor jou uitgeschreven waarmee jij zeker weten je motivatie kunt terugvinden én behouden. Zo kom jij nog dichter bij het behalen van je doel.
1. Maak slim gebruik van je persoonlijke begeleiding
Eén van de krachten van het PS. food & lifestyle programma is natuurlijk de persoonlijke begeleiding van jouw coach. In het begin heb je wekelijks een consult om je voortgang te bespreken, later zal dit wat verminderen, maar je coach blijft altijd voor je klaar staan. Dit is belangrijk, want persoonlijke en professionele begeleiding kan in veel gevallen hét verschil maken tussen je motivatie behouden of opgeven.
Een coach vormt jouw stok achter de deur en herinnert jou aan je doelen. Samen kunnen jullie een plan maken, dat aansluit op jouw situatie. Bespreek ook je valkuilen met je coach, zodat je de volgende keer bent voorbereid op eventuele moeilijke momenten. Samen kunnen jullie kijken hoe je deze moeilijke momenten kunt overwinnen om weer door te gaan.
Belangrijk om te onthouden is dat je er tijdens het PS. food & lifestyle programma nóóit alleen voor staat. Je doet het altijd samen en hebt altijd iemand om op terug te vallen. Zie je het even niet meer zitten? Vergeet dan niet dat je altijd even je coach een berichtje kunt sturen!
2. Maak voor jezelf duidelijk waarom je begonnen bent
Vaak als je eenmaal een paar weken of maanden bezig bent, is het zo vanzelfsprekend geworden dat je het programma volgt, dat je helemaal niet meer stil staat bij de reden waarom je in eerste instantie begonnen bent.
Denk eens terug aan de reden(en) waarom je gestart bent. Waar stond je op dat moment, wat wilde je bereiken en waarom? Hoe zou je jezelf voelen als je je doel bereikt hebt? En in welke mate verschilt dat met hoe je je voelde toen je begon?
Als je terugdenkt aan de reden waarom je begon, zul je vanzelf weer diezelfde motivatie voelen als die je had toen je begon aan het PS. food & lifestyle programma.
3. Kijk terug naar je behaalde resultaten
Je eigen behaalde resultaten geven jouw motivatie weer een boost. Kijk bijvoorbeeld eens terug naar oude foto’s of weegresultaten. Je wordt herinnerd aan waar je vandaan kwam en wat je allemaal al bereikt hebt. Welke stappen je al gezet hebt en hoe goed je eigenlijk al op weg bent.
Vaak wennen we aan veranderingen en beseffen we ons pas wat we al bereikt hebben als we terug gaan kijken naar het begin. Wedden dat je hier weer frisse motivatie van krijgt?
4. Kijk nog eens kritisch naar je doelen, zijn deze realistisch?
We zijn vaak geneigd om met grote doelen te komen voor op de lange termijn. Maar kijk eens kritisch naar je opgestelde doelen. Is het realistisch en vooral, is het voor jou haalbaar?
Een groot doel kan motiverend werken, je weet immers dat je hard je best moet doen om het doel te kunnen bereiken. Maar, in veel gevallen kan het ook averechts werken. Je moet zo veel doen, dat het haast onmogelijk lijkt. Ga na wat voor jou werkt. Misschien werkt het voor jou wel veel beter om je doel op te knippen in kleinere, korte termijn doelen.
Start dus eens met een wat kleiner (sub)doel. Zodra je deze kleinere doelen behaalt groeit je zelfvertrouwen en word je vanzelf gemotiveerder om door te gaan en te werken naar het grotere einddoel.
5. Calculeer een terugval in
Bescherm jezelf tegen eventuele moeilijkheden. Schrijf voor jezelf op, of bespreek met je coach, wat jouw valkuilen zouden kunnen zijn en bedenk vooraf hoe je hiermee om kan gaan. Bedenk daarnaast hoe je een terugval kan herkennen, zodat je deze misschien zelfs op tijd voor kunt zijn.
Maak als het ware een wat-als plan. Als deze valkuil voorkomt, wat doe ik dan om mezelf te herpakken? Onthoud daarnaast dat niemand doelen bereikt zonder tegenslagen. Niemand zal in één rechte lijn naar het hoofddoel gaan. Er zullen altijd ups en downs zijn, maar het gaat erom hoe jij je herpakt in een terugval.
6. Gun jezelf een beloning en wees trots
Vaak wordt het behalen van een (sub)doel als ‘normaal’ gezien. Je bent immers aan dit programma begonnen dus dan is het logisch dat je een doel haalt. Toch?
Je mag trots op jezelf zijn en jezelf belonen als je een doel behaald hebt. Gun jezelf die massage, dat mooie topje of dat leuke tijdschrift. Door jezelf te belonen heb je iets om naar uit te kijken. Je hoeft het niet duur te maken, soms is uitspreken dat je trots op jezelf bent en een complimentje naar jezelf maken al voldoende. Je herinnert jezelf aan het feit dat je goed bezig bent en dát geeft je een boost motivatie om weer door te gaan.