Van calcium worden je botten sterk. Van zout krijg je een hoge bloeddruk. Je hersenen hebben suiker nodig. Verzadigd vet is fout. Met gezond eten krijgt iedereen genoeg vitamines en mineralen binnen. Vijf voorbeelden van simpele feiten over voeding die je overal leest en hoort.
Ze zijn alle vijf fout. En waarom? Omdat ze sterk versimpeld zijn.
Ik hoef het je niet uit te leggen toch? Voor sterke botten zijn bijvoorbeeld ook vitamine D, magnesium, vitamine K2 en belasting nodig. Er zijn zoutgevoelige en minder zoutgevoelige personen. Je hersenen draaien op glucose, ja, maar dat is niet hetzelfde als draaien op suiker, en je hersenen doen het ook prima op ketonen. Verzadigd vet verhoogt ook het HDL-cholesterolgehalte en heeft waarschijnlijk een beter effect op je LDL-cholesterolgehalte dan snelle koolhydraten (en laten we ook niet vergeten te kijken naar het metabool syndroom, zo vaak de achterliggende oorzaak van de hypercholesterolemie). En nee, er zijn zat mensen die helemaal niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen als ze “gezond” eten. Neem alleen al de halve bevolking die extra vitamine D nodig heeft, of kijk naar broodnodige supplementaire toevoeging van jodium aan zout en brood.
Nou ja, die versimpeling dus. Die irriteert me mateloos. (Pardon: daar erger ik me soms #radicaalmild aan.)
En waarom?
Ten eerste zorgt de versimpeling voor onjuiste en onvolledige informatie. Ten tweede wordt er uit de versimpeling een slaatje geslagen door de commercie. Margarine wordt bijvoorbeeld door slimme marketeers al tientallen jaren neergezet als hét middel tegen hypercholesterolemie. Suiker wordt gepromoot als nodig voor je hersenen en voor sportprestaties, bijvoorbeeld door frisdrankfabrikanten. Ten derde zorgt die versimpeling een devaluatie van ons diëtistenvak. Want zo’n simpele boodschap, dat kan iedereen wel verkondigen, toch? Elke influencer, coach, marketeer, fitnesstrainer, groentespecialist of tekstschrijver draagt de simpele boodschappen uit en denkt daarmee een goed verhaal te hebben.
Ons verhaal is niet simpel, want voeding is niet simpel. En voeding in relatie tot de gezondheid is al helemaal niet simpel. En voeding in relatie tot de individuele gezondheid is al helemáál niet simpel.
Laten we ons hard maken voor het héle verhaal, laten we het moeilijker maken. Laten we strijden tegen het simplisme.
Gepubliceerd op 24 augustus 2021
Door Karine Hoenderdos
Bron: https://www.nieuwsvoordietisten.nl/laten-we-het-moeilijker-maken/