En dan slaat op een gegeven moment toch de verveling toe. En laat dat nu net het moment zijn waarop veel mensen dan gaan snaaien. Even naar de kast lopen en wat te eten pakken. Of iets lekkers bij de film of juist uit verveling iets gaan koken of bakken. Hartstikke gezellig en lekker, maar als je niet het nieuwe jaar wil beginnen met een te strakke broek.
Wat doe je bij honger uit verveling?
Wat doe je als het moment al daar is? Je verveelt je en je wilt nu graag iets eten! Lees hieronder enkele tips.
Vraag je eerst af of je echt honger hebt
Ben je op zoek naar iets lekkers, vraag je je dan eerst eens af wat je voelt op zo’n moment. Ben je misschien gestrest, emotioneel of heb je echt honger? Waarom wil je eigenlijk eten? Een goede manier is om bijvoorbeeld tegen jezelf te zeggen: als ik over 10 minuten nog honger heb, dan mag ik het eten. Ga ondertussen iets anders doen. Vaak was het helemaal geen honger, waardoor je vergeet dat je iets wilde gaan eten. Op een gegeven moment kun je het gevoel gaan herkennen en er dus anders mee omgaan.
Drink water
Vaak wordt dorst met honger verward. Heb je trek buiten je ‘normale’ eetmomenten om? Drink dan eerst een groot glas water en wacht 10 minuten. Vaak is de honger dan gewoon weg. Heb je wel echt honger, dan kun je het beste kiezen voor een gezonde snack.
Zoek afleiding
Het beste is om iets actiefs te gaan doen. Je hoeft niet meteen te gaan sporten, maar ik bedoel wel iets waar je bij in beweging bent. Iets rustigs zoals televisie kijken leidt vaak net niet genoeg af, waardoor je toch aan dat lekkere koekje blijft denken. Je kunt er voor kiezen om even naar buiten te gaan voor een wandeling, dat ene huishoudelijke klusje af te ronden, te spelen of knutselen met de kinderen of te bellen met een vriendin.
Hoe voorkom je honger uit verveling?
Het beste is natuurlijk om verveling en de ‘honger’ die daaruit ontstaat te voorkomen. Lees hieronder hoe je dit doet.
Kijk minder televisie
Als je vaak zin krijgt in iets lekker tijdens het kijken naar jouw favoriete serie, dan weet je eigenlijk al dit een valkuil voor je is. Vaak is het een gewoonte in veel huishoudens, na het eten wordt er opgeruimd en dan gaat de televisie aan. Probeer de gewoonte eens te doorbreken, door te beginnen om bijvoorbeeld één avond iets anders te kiezen dan de televisie. Lees een goed boek, doe weer eens gezellig een spelletje met zijn allen, ga in bad, mediteer, luister naar muziek of kook alvast voor morgen een gezonde lunch of diner. Wist je dat je ook de kwaliteit van je slaap beter wordt als je geen televisie kijken net voor het slapen gaan? En alle klusjes die je kunt afronden in de tijd dat je eigenlijk televisie kijkt en/of de ontspannende activiteiten die je in de plaats daarvan doet scheelt ook een hoop stress. Win-win situatie!
Creëer regelmaat
Eten is eigenlijk altijd binnen handbereik. Of je nu thuis bent of op je werk, bij vrienden of in het winkelcentrum. Door het zien van eten of ruiken (die geur van gebraden kippetjes of oliebollen) krijg je vaak automatisch al trek. Als je aan het werk bent dan heb je vaak al automatisch een ritme en eet je op redelijk vaste tijden. Zorg dat je dit ritme in de vakantie ook een beetje vasthoudt. Bijvoorbeeld drie keer per dag een grotere maaltijd en eventueel een of meerdere tussendoortjes als je daar behoefte aan hebt. De kans wordt dan een stuk kleiner dat je tussen die momenten door ‘trek’ krijgt en gaat snoepen. Als je aan het PowerSlimmen bent dan heb je sowieso de regelmaat al te pakken. Als je bijvoorbeeld uitslaapt, dan schuiven je eetmomenten gewoon allemaal een beetje op. Kom je in de avond dan te laat uit? Overleg dan even met je coach hoe je dit het beste kunt doen. En gaat het afvallen goed en wil je toch een keer iets extra’s? Dan hebben we de heerlijke melkchocolaatjes, speculaasjes en speciaal voor de feestdagen de kerstchocolade melk praline.
Mindful
Dit is ook een hele belangrijke en refereert ook weer naar dat eten altijd binnen handbereik is. En we maar gewoon onbewust eten omdat het er is of wordt aangeboden. Of omdat je haast hebt tijdens je werk of het racen om de kinderen op tijd op school te brengen.
Door mindful te eten kun je voorkomen dat je meer gaat eten dan je nodig hebt en ben je sneller verzadigd. Maar hoe doe je dit?
- Ga zitten op een rustige plek, zonder afleiding van televisie, telefoon of krant;
- Ruik bewust de geur van je maaltijd. Dit klinkt misschien gek, maar dit zorgt ervoor dat je heel bewust met je eten bezig bent;
- Proef bewust iedere hap die je eet en kauw minimaal 15-20 keer;
- Proef ook de textuur van het eten. Is het zacht of ruw, licht of zwaar?
- Probeer echt te genieten van je eten. Als het helpt kun je ook je ogen even dicht doen en heel bewust alle heerlijke smaken en texturen in je opnemen.
Klinkt misschien een beetje zweverig, maar probeer het eens! Als mindful eten jou helpt om minder ongezonde dingen te snoepen dan is het dat waard toch?
Houd een eetdagboekje bij
Het is ook een goed idee om eens een week op te schrijven wat je allemaal eet. Hiermee creëer je bewustzijn. Je staat er misschien van te kijken hoe vaak je per dag onbewust iets te eten pakt of krijgt aangeboden. Door het op te schrijven krijg je inzicht in jouw eetgewoontes. Zijn die goed of slecht en wat zijn jouw valkuilen? Op deze manier kun je voor jezelf eens bedenken wat er eventueel verbeterd zou kunnen worden. Vaak is ook het bewust worden al een hele grote stap en denk je eerst even twee keer voordat je dat koekje aanneemt wat je bij de thee wordt aangeboden.