Kippenbouillon met spinazie
- 1 biologische kip (1,3 – 1,5 kg)
- 5 cm gember (30 g)
- 5 cm kurkuma (20 g)
- scheut appelciderazijn
- 500 g spinazie
Klaar in 2,5 uur
Voor 4 porties
Per portie: 31g E (25%) / 40g V (74%) / 1g Kh (1%)
We maken meer klaar, zodat we morgenmiddag niet meer hoeven te koken. Doe de kip in een pot en giet er 2 tot 3 liter water bij of net zoveel tot de kip goed onderstaat. Giet er een flinke scheut appelciderazijn bij. Zet op het vuur. Snijd de gember en de kurkuma in plakjes – de kurkuma hoef je niet te schillen – en voeg toe. Kruid met flink wat zwarte peper en zeezout. Na 1 tot 1,5 uur zachtjes koken haal je de kip eruit. Pluk het vlees van de kip en houd het apart, en gooi het karkas, het vel en alle andere stukken terug in de bouillon. Giet er nog wat extra water bij indien nodig en laat minimaal een uur zachtjes verder koken. Snijd de spinazie klein. Vlak voor het opdienen giet je de bouillon door een zeef. Zet de gezeefde bouillon weer op het vuur, doe er het vlees en de spinazie in. Roer even, tot de spinazie slinkt. Bewaar de rest voor morgen. Serveer de andere helft.
Tip: welke kruiden bij de bouillon?
Alle kruiden die je lekker vindt kunnen erbij. Gedroogde kruiden doe ik er van in het begin bij, verse kruiden op het einde.
Tip: hoelang koken?
Zelfgemaakte bouillon is bijzonder voedzaam en weer helemaal terug van weggeweest. Hoe langer je de botten laat koken hoe meer voedingstoffen ze vrijgeven, o.a. calcium en fosfor. Maar ook het bindweefsel is bijzonder gezond en rijk aan o.a. glucosamine. Het collageen uit de botten en het bindweefsel wordt tijdens het koken omgezet in een voedzame gelatine. Allemaal bijzonder heilzaam voor de darmen en het lichaam. Bij een ketogeen dieet wordt het drinken van bouillon aangeraden wegens de vele mineralen. Ook het extra vocht is ideaal tegen de ketogriep; het bevat heel weinig koolhydraten. Een keto-kickstart.
Zoals je in het boek Ketokuur deel 1 kan lezen, verlies je bij een ketogeen dieet veel vocht. Daarbij ga je ook zout en magnesium uitscheiden. Daarom is het belangrijk om veel te drinken. Bouillon is ideaal omdat hij veel mineralen bevat. Wees ook niet te zuinig met zout.