Koolhydraatarme kaascrackertjes
Genieten van een toastje tijdens een koolhydraatarm dieet is zeker mogelijk! Probeer eens deze kostelijke, krakende, krokante kaas crackers! Per crackertje gemiddeld 0,25 gram koolhydraten.
Ingrediënten (ca. 36 crackertjes)
- 30 gram zonnebloempitten
- 70 gram pompoenpitten
- 50 gram lijnzaad
- 8-10 eetlepels water
- snufje zout
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- ½ theelepel paprikapoeder
- 20 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 handje sesamzaad
Bereidingswijze:
Doe zonnebloem-, pompoenpitten en lijnzaad bij elkaar en maal de helft daarvan tot meel in een keukenmachine, staafmixer, koffiemolen of gebruik een vijzel. Doe de rest erbij en maal nog 1 seconde.
Voeg een snuf zout en ongeveer 8 eetlepels water toe en laat 10 minuten rusten zodat het lijnzaad het vocht kan opnemen. Daarna zet je de oven aan op 180 graden (165 graden hetelucht).
Roer nog ongeveer 2 eetlepels water door je deeg.
Voeg kaas, paprikapoeder en Italiaanse kruiden toe. Alles goed mengen tot je een dikke substantie hebt die iets aan elkaar blijft plakken. Maak er een bal van en wrijf het tussen twee bakvellen met platte handen vanuit het midden naar de hoeken tot het de hele mat bedekt en overal ongeveer even dik aanvoelt.
Rol er voorzichtig met een deegroller (of fles) over zodat de deeglaag helemaal gelijkmatig van dikte wordt. Haal de bovenste laag bakpapier/ bakmat er voorzichtig af. Repareer zonodig gaten en rafelige randen en geef met een (pizza)mes alvast de crackervormen aan, dan breek je ze straks gemakkelijk in mooie stukken. Bestrooi de voorgevormde crackertjes met een handje sesamzaad.
Leg de bakmat met crackertjes op het ovenrooster of -plaat en bak ze goed droog op 180 graden (165 hetelucht), eerst 20 minuten dan voorzichtig omdraaien en nog eens 5 -10 minuten bakken. De precieze tijd is afhankelijk van hoe nat en hoe dik je ze maakte.
NB: Hoe droger ze zijn hoe krokanter en hoe langer houdbaar. Afgesloten bewaren in een keukenkastje.